Telefon: +90533 583 72 81

Sapanca Hakkında

Sapanca Hakkında

Sapanca Bölgesi Tanıtım

Bilinen yazılı belgelere göre MÖ 1200 yılında Frigyalıların bölgeye gelmesiyle, bir yerleşim yeriolarak adı geçen Sapanca, gerçek anlamda M.S. 378 yılında Bitinya Krallığı tarafından kurulmuştur. Ilk defa 391 senesine ait Lazca bir kaynakta Siphonensis Lacus ismi kullanıldı. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Buanes, Sofhan ve Sofhange adıyla anılmıştır. Sapanca ve çevresinde 1075 tarihinde Anadolu Selçukluları’nın gelmesiyle bölge Ayan ve Ayanköy adıyla anılmaya başlamıştır. Haçlı Seferleri sonrasında bölge yeniden Bizanslılar’a geçmiştir. 1640 yılında Erzurum seyyahatına giderken kasabadan geçen Evliya Çelebi, kasaba hakkında şu bilgileri vermektedir.

” Bir zamanlar izmitli bir ihtiyar buradaki orman ve çalıları temizleyerek saban yürüttüğünden Sabancı Koca adıyla bir köy kurulur. Sonra zaman geçtikçe Mamur bir hale gelerek Kanuni Sultan Süleyman zamanında kasaba olmuştur. Kasabada Sarı Rüstem Paşa 170 ocaklı bir han yaptırmıştır. Güzel bir camiisi hamamı ve çarşısı vardır. İmaretleri gök kurşunla kaplıdır. 1000 kadar kremit örtülü ev vardır. İmaretlerin tamamı Mimar Sinan yapısıdır. Bir diğer Mimar Sinan eseri ise Pertev Paşa hanıdır. Bu hayrat eserin çoğu Rüstem Paşa’nın olduğu için vakfın mütevellisi tarafından idare edilmektedir. Buranın bir yeni çeri Serdarı vardır.  Övüleceklerinden beyaz kirazı meşhurdur. Hamamının dibinde bir ekmekçi dükkânı vardır. Bir dervişin hayır duası bereti ile bir çeşit beyaz ve has ekmek somun pişirirki sabanca somunu adıyla hertarafta şöhret bulmuştur. Kırk bile dursa kuruyup küflenip lezzetini kaybetme ihtimali yoktur. O kadar meşhurdur ki birini ılgarla taze taze acem şahına götürmüşler o da beğenmiş. O kadar lezzetli ve has ekmek olmasını bazıları suyundadır derler. Civarıda bir köy vardır.


1837 yılında 2. Mahmut Döneminde Adapazarı kaza merkezi haline getirilmiştir. Sapanca buraya nahiye olarak bağlanmıştır. İzmit – Bolu yolu Sapanca’dan geçmekte idi. Kâtip Çelebi, Cihannüma adlı eserinde bu yolun Sapanca kısmı hakkında yolun burada yarım mil su içinden geçtiğini ve suların kabarık olduğu zaman üzengiye çıktığını kaydetmektedir. Aynı tarif 19 yüzyılın ilk yarısında Charles Texir tarafından yapılmıştır. Bir saat kadar gölün kumları üzerinde gidilmiktedir. Bazı yerlerde sular eğer kolonlarına kadar çıkar. 1890 yılında Sapanca’ya gelen demir yolu yukarıda sözü edilen dar kıyıdan yarma açılmak süretiyle geçilmiştir. Demir yolunun inşaasından sonra karayolu ihmak edilmiş ve hemen hemen geçilmez olmuştur. Cumhuriyet devrinde karayolu gölün dar kıyısından değil, yamaçların gerisinden geçirilmiştir.

Böylece kasaba tarihi ulaşım yolu görevini hem demir hem de karayolu ile yerine getirmeye devam etmiştir. 1950’li yıllarda E5 Karayolu’nun gölün karşı kıyısından geçirilmesiyle Sapanca bir müddet önemini yitirir gibi olduysa da 1989 yılında TEM Otoyolu’nun ilçeden geçmesi ile tarihi misyonuna yeniden kavuşmuş oldu.

Sapanca’ya Nasıl Gelirim

Kendi aracınız ile gelecek iseniz; Sapanca, İstanbul-Ankara TEM otoyolunun üzerindedir. İstanbul gişelerinden otoyola girdiğiniz de normal bir seyirle 1-1,5 saatlik bir sürenin sonunda Sapanca gişelerine ulaşırsınız. Ankara gişelerinden giriş yaptığınızda Sapanca’ya ulaşma süreniz de yaklaşık 3 saat civarındadır. Hâme Pira gişelerden çıktıktan sonra 15-20 dakika sürmektedir.

İstanbul’dan Sapanca’ya otobüs ile geleceksiniz, günün her saatinde otobüs bulmanız mümkün. Sakarya-İstanbul arasında hizmet veren iki firma günün erken saatlerinden, geç vakitlere kadar talebi karşılayacak şekilde yolcu taşıyorlar. Bayramlarda ve yılbaşı tatillerinde ekstra seferlerle hizmet veriyorlar. Hemen belirtelim; İstanbul’dan otobüse bindiğinizde sizi Uzunkum Köyü’ndeki Berceste Dinlenme Tesisleri’nde indiriyorlar. Sapanca-Adapazarı arasında çalışan midibüslerle merkeze ulaşmanız mümkün oluyor. Dönüşte de Adapazarı’na kadar gitmenize gerek kalmıyor. Zira Sapanca merkezine daha yakın olan Yüzevler Mahallesi’ndeki Berceste Dinlenme Tesisleri’nden otobüsünüze binebilirsiniz.

Sapanca’da Ne Yapılır

Sakarya’ya bağlı, gölü ile ünlü olan dereleri, içme suyu havzası ve ormanlarıyla son yıllarda gelişen bir turizm noktası olan Sapanca; konumu ile pek çok büyük şehre de oldukça yakın. Sapanca, Sakarya merkeze yaklaşık olarak 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Merkeze bu kadar yakın olmasına rağmen şehrin gürültüsünden ve kalabalığından oldukça uzak. Hafta sonu kaçamaklarınız için bile son derece uygun konumda. Oldukça dingin, huzurlu ve doğayla iç içe bir hafta sonu geçirebilmek son yıllarda en çok tercih edilen bölgelerden biri.

Sapanca Gölü ise etrafı ormanla çevrili, yaklaşık olarak 40 kilometrekare genişliğinde doğa harikası bir göl. Kıyısındaki bitki türlerinin çeşitliliği, suyunun berrak mavisi özellikle doğanın canlandığı bahar aylarında tam bir renk cümbüşü yaratıyor. Çınar ağaçları, sebze meyve bahçeleri arasında uzanan gölgeli yolları bölgeye ve göle ayrı bir güzellik katıyor.

Sapanca’ya geldiğinizde gezebileceğiniz ve kolaylıkla ulaşabileceğiniz Kırkpınar ve Kurtköy beldeleri de var. Kurtköy’de dereler, geniş piknik alanları, alabalık çiftlikleri ve restoranlar bulunuyor. Buraya ayrıca Sapanca’nın meyve bahçesi desek çok da yanılmış olmayız. Kırkpınar’da ise daha çok yeşillikler içinde ve rahat yürüyüş alanları var. Bölgedeki restoran ve kafeler de çok tercih ediliyor.

 

İlmiye Köyü Köyiçi Sokak
SAPANCA / SAKARYA